CORINA CRETU |
"România e ţara pe care o cunosc foarte bine, eu cred că am depăşit acea etapă din 2011 care a dus inclusiv la suspendări de plăţi. CE a stabilit atunci planul de acţiune şi vreau să felicit autorităţile române pentru progresele pe care le-au făcut din acest punct de vedere, de la 3% în 2011, 7% în 2012, acum 39%", a precizat comisarul desemnat.
Întrebată dacă deţinerea portofoliului de Politică Regională reprezintă un "plus" pentru România, Corina Creţu a declarat că "este evident că toate statele membre vor beneficia de acelaşi tratament".
Totodată, Creţu a subliniat că rolul său este de a fi "un ambasador al Politicii Regionale în raport cu statele membre, în raport cu regiunile şi în raport cu societatea civilă şi cu comunităţile locale".
Ea a mai spus că depinde de state să depună proiecte operaţionale eligibile care să răspundă intereselor cetăţenilor, iar în privinţa proiectelor care vor fi depuse are "aceleaşi aşteptări de la toate statele membre".
Referitor la România, Corina Creţu a subliniat că nu este singura care s-a confruntat cu probleme în atragerea de fonduri, iar în ultimul timp a făcut progrese "foarte mari". "Nu consider că există ţări care pot fi considerate oi negre sau unele sunt foarte bune. Datoria noastră e să ajutăm toate statele membre să depună proiecte eligibile", astfel încât CE să vireze banii, a spus comisarul desemnat.
Despre noul cadru legislativ, Corina Creţu a reamintit că acesta merge "pe simplificare, pe orientare spre rezultate", acesta din urmă fiind "un criteriu important", şi nu "absorbţia de dragul absorbţiei".
"E foare important ca programele operaţionale pe care fiecare stat membru le va depune să aibă ca şi criteriu de bază câte locuri de muncă produc, cum vor genera alte afaceri", a subliniat Creţu.
Ea a mai precizat că, după instalarea în funcţie, va lua fiecare dosar de ţară şi împreună cu serviciile de specialitate ale Comisiei va analiza în ce măsură pot fi ajutate ţările "să-şi îndeplinească condiţiile". "În viziunea mea, CE şi noi ca şi comisari desemnaţi şi apoi comisari în Colegiul Comisarilor trebuie să facem tot ceea ce depinde de noi, nu pentru a pedespi statele membre, ci pentru a le ajuta să ne asigurăm un nivel de dezvoltare echilibrat pentru toate statele membre", a spus Creţu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu