sâmbătă, 25 februarie 2012

REFLECŢII ŞI MAXIME

- Poet – istoric:... datoria poetului nu e să povestească lucruri întâmplate cu adevărat, ci lucruri putând să se întâmple în marginile verosimilului şi ale necesarului. Istoricul nu se deosebeşte de poet prin aceea că unul se exprimă în proză şi altul în versuri, ci pentru că unul înfăţişează fapte aievea întâmplate, iar celălalt fapte ce s-ar fi putut întâmpla. De aceea şi este poezia mai filozofică şi mai aleasă decât istoria, pentru că poezia înfăţişează mai mult universalul, pe câtă vreme istoria mai mult particularul. (Aristotel)

- Viitorul poeziei este nemărginit, căci în poezie, când ea este demnă de destinul ei măreţ, specia noastră îşi va descoperi, pe măsură ce trece timpul, un sprijin din ce în ce mai sigur.

- Marile epoci ale literaturii sunt atât de rare... pentru că la crearea unei capodopere trebuie să concure două forţe: forţa omului şi forţa momentului, omul nefiind deajuns dacă lipseşte momentul.

- Marea problemă a poeziei moderne – o interpretare morală, dintr-un punct de vedere independent, a omului şi a lumii.

- Poezia nu este altceva decât cel mai desăvârşit grai al omului, graiul în care omul ajunge cel mai aproape de posibilitatea de a rosti adevărul. (M. Arnold)

- Când intră arta concretă, iese melancolia, luând cu sine geamantane cenuşii umplute cu suspine negre.

- Arta concretă vrea să transforme lumea, vrea să facă existenţa mai suportabilă, vrea să scape omul de nebunia cea mai primejdioasă: vanitatea. Vrea să simplifice viaţa omului. Vrea să-l identifice cu natura.

- O operă care nu-şi are rădăcina în mit, poezia care nu participă prin profunzimea ei la esenţa universului, nu este decât o fantomă. (H. Arp)

- Poezia ... o revoluţie în om şi în afara lui. (A. Artaud)

- Scriitorul:... conştiinţa activă a naţiunii sale, cu toate implicaţiile practice şi filozofice ale unei responsabilităţi angajate. (M. A. Asturias)

- Scopul poeziei; să-i facă pe oameni în stare să se bucure ceva mai mult de viaţă, sau să o îndure ceva mai uşor.

- Cartea este o oglindă: dacă se priveşte în ea un măgar, n-are cum să se vadă în ea un apostol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu