AFRICA – TĂRÂMUL PRIMORDIAL (II)
- Munţii Atlas reprezintă un lanţ muntos lung de 2000 km, cunoscut de berberi (locuitori de baştină) sub numele de Adrar, cuvânt care înseamnă “munte”. Grecii antici l-au numit Atlas după numele regelui mitologic al Mauritaniei, care fusese pedepsit de Zeus să poarte pe umeri bolta cerească.
- Depresiunea Afar se află situată în nord-estul Africii, pe teritoriul statelor Eritreea, Etiopia şi Djibouti. Este singurul loc de pe Glob unde poate fi studiată la zi deplasarea plăcilor tectonice. Depresiunea a fost un golf al Mării Roşii foarte puţin adânc, apa s-a evaporat şi a rezultat o pătură de sare până la 5000 m.
- În extremitatea vestică a masivului Rif, la 1700 m altitudine de află Kef Toghobeit, cea mai adâncă peşteră din Africa (-700 m).
- Cel mai activ vulcan african se află în Camerun. El se numeşte Muntele Camerun şi are o altitudine de 4095 m, iar ultima sa erupţie a avut loc la data de 7 iunie 2000.
- În marele Graben – Nyiragongo există un vulcan activ în craterul căruia se află un lac de lavă fierbinte, ce datează din 1928; este un mister încă procesul de transfer de energie care permite lavei să rămână topită timp de zeci de ani, în timp ce suprafaţa unei curgeri se încheagă foarte repede şi se transformă în carapace de rocă, chiar atunci când a fost emisă la mai bine de 1100°C.
- Gheţarul Drygalski este cel mai lung din Africa; el se află la o altitudine de peste 5800 m, în masivul Kilimajaro şi are lungimea de 2,5 km.
- Peştera Anou Ifflis, de pe teritoriul statului Algeria este cea mai adâncă, având o adâncime de 1170 m. Tot pe teritoriul Algeriei se află şi cea mai lungă peşteră de pe continent, peştera Tafna, cu o lungime de 18,4 km.
- Sahara este cel mai mare deşert de pe Glob (8800000 km²); ocupă o treime din suprafaţa Africii şi se întinde pe teritoriul a zece ţări (Egipt, Tunisia, Libia, Algeria, Maroc, Mauritania, Niger, Mali, Ciad, Sudan), pe o lungime de 5100 km de la vest la est. Numele deşertului provine din limba arabă (cuvântul Sahra = deşert). Dunele de nisip ating 200-250 m şi chiar 500 m înălţime. Sahara reprezintă cea mai întinsă aglomerare de dune de pe glob.
- Cele mai frecvente forme de relief din Sahara sun hamadele, pe care berberii le-au numit tasili; acestea ocupă jumătate din suprafaţa deşertului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu