Domnul Ion Călinoiu, acest lider maxim al județului nostru de sub munte, nu pierde nicio ocazie în ultima vreme să se laude, în public, pe site-ul personal sau pe pagina sa de Faceboook, cu realizările dumnealui de prin instituțiile de asistență socială pe care le-a preluat, cu mărinimie, sub oblăduire. Iar astăzi aș vrea să pun pe tapet tocmai unadintre aceste ”realizări”: externalizarea foamei la DGASPC.
În urmă cu aproape un an de zile între Consiliul Județean Gorj și firma gorjeană GASTROM GROUP s-a încheiat un contract prin care serviciile de masă pentru centrele și complexele Direcției Generale de Asistență Socială Gorj erau externalizate și trecute în regim de catering.
Totul suna așa de modern și de civilizat, că toată lumea s-a grăbit să laude inițiativa și să se precipite crezând că din acest moment mesele servite vor fi în sfârșit la standarde occidentale. Iar condițiile păreau cât se poate de rezonabile: firma câștigătoare avea un an de zile de probă, iar apoi încă trei ani. Ce s-a mai întâmplat după este, însă, cu totul altă poveste.
Am reușit, în ultima vreme, să stau de vorbă cu mai mulți angajați și coordonatori de centre din cadrul Direcției de Asistență Socială, tocmai pentru a afla care este situația reală cu privire la această afacere și am aflat cu stupoare modul dezastruos în care este pregătită, pocesată și furnizată alimentația persoanelor asistate din cadrul instituției – aceleași feluri de mâncare zilnic, numai cartofi, varză și orez (ce să mai vorbim de consultarea preferințelor beneficiarilor menționați în contract); calitatea hranei lasă de dorit, zile la rând nefiind atinsă de aceștia; nu se respectă programul de masă, hrana caldă este livrată... rece, iar numărul infecțiilor digestive înregistrate în ultimul an este ținut ascuns.

Despre firma câștigătoare, funcționarii DGASPC Gorj șoptesc că nu este în stare să asigure hrana corespunzătoare și de calitate persoanelor îngrijite de
instituție și nici măcar să plătească datoria de aproape 30.000 lei către Centrul pilot dela Cărbune ști, de unde cumpără alimnete ieftine, întrucât ar fi în pragul falimentului și abia așteaptă să-i cadă pleașca de la Consiliul Jude țean Gorj, adică din banii publici ai noștri, ai contribuabililor.
instituție și nici măcar să plătească datoria de aproape 30.000 lei către Centrul pilot de
Toți directorii de centre știu care e situația, dar le e frică să ia atitudine și să le spună celor de la Consilioul Jude țean adevărul, asta pentru că nu vreau totuși să cred că domnul președinte Călinoiu știe cum stau lucrurile și stă cu mâinile în sân. Singurul pe care l-am mai auzit luând atitudine este domnul Milosteanu, directorul Centrului Maternalal, dar până și eforturile sale sunt în van.
Bineînțeles, lumea vorbește pe șoptite că ar mai fi făcute numeroase referate scrise și înaintate către președintele Consiliului Județean, dar singurul lucru cert este că la ora actuală în farfuria asistaților se regăsește aceeași zeamă lungă și rece. Căci atunci când ești al nimănui, când vocea ta nu contează, nici nu stă nimeni să te asculte.
Și pentru că este vorba de un contract plătit din banii noștri, din fonduri publice, eu îi invit cordial, pe cei de la Consiliul Jude țean, să se interneze măcar o săptămână întru-un complex de îngrijire și asistență și să mănânce cu poftă mâncarea dată în râs de angajații firmei, ca să-i vadă lumea ce frumoși ies apoi pe poarta Direcției de Asistență Socială.
Nu pentru că, doamne ferește, le-am dori răul, ci dimpotrivă, pentru că le dorim binele, și pentru că noi toți ne dorim ca, sub oblăduirea dumenealor, lucrurile să mergă normal în județul nostru.
Pentru că, dacă nu vor lua măsuri urgente și dacă bucătarii firmei GASTROM nu s-au sfiit nici măcar în perioada de probă să-i pună la rație pe cei 500 de beneficiari ai Direcției de Asistență Socială, nici nu vreau să mă gândesc ce dezastru poate urma în următorii trei ani cât se va prelungi contractul.
Dincolo de glumele amare pe care mi le-am permis să le fac, pentru toată lumea e clar că vorbim de eșecul externalizării serviciilor de masă din cadrul Direcției de Asistență Socială din județul Gorj, iar problema e cât de poate de serioasă dacă ne gândim că termenul de probă expiră la 30 mai anul acesta, iar cineva ar trebui să ia măsuri, nu doar să dea din gură. Astfel s-ar putea să fie prea târziu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu