marți, 16 august 2011

INTERVIUL SĂPTĂMÂNII CU SPIRIDON BĂLU

Invitatul publicaţiei GORJCOTIDIAN în această săptămână este primarul comunei Fărcăşeşti, Spiridon Bălu. Am recurs la această invitaţie pentru ca opinia publică din Gorj şi nu numai să afle care mai sunt noutăţile din Fărcăşeşti, cine vrea binele acestei comune, şi de ce nu, “cine pune beţe în roate”.
REDACTOR: Bine aţi revenit, domnule primar. În urma acestui dialog, îmi doresc ca cititorii noştri să ştie ce mai e nou prin Fărcăşeşti şi ce planuri aveţi dumneavoastră ca proaspăt primar. Sunteţi primar doar de 4 luni şi aţi ajuns în acest post printr-o întâmplare – arestarea lui Pîrvulescu pentru mită destul de consistentă, 350.000 de euro. În primul rând vreau să vă întreb dacă aveţi duşmani în Fărcăşeşti şi care ar fi aceştia?
SPIRIDON BĂLU: În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru invitaţie şi sper din tot sufletul ca lumea să înţeleagă că eu reprezint în această comună doar interesul cetăţeanului care merită o viaţă mai bună decât a avut până acum. Referitor la întrebarea dumneavoastră şi la persoanele “care îmi poartă sâmbetele” vreau să fac referire la domnul Belgiu, fost primar în perioada 1996 – 2000. Acest om a reuşit să-mi creeze probleme şi în familie, mai exact în familia fratelui meu, dar din fericire, şi prin puterea lui Dumnezeu, cu timpul, lucrurile au intrat pe făgaşul normal şi totul s-a rezolvat. Lăsând la o parte problemele pe care mi le-a creat pe plan familial, acest consilier local se gândeşte doar la interesul propriu şi este “un Gică-contra” veritabil pentru Fărcăşeşti. În loc să se gândească la binele comunei, Belgiu mă sabotează în mod frecvent şi încearcă la fiecare şedinţă de consiliu schimbarea mea din funcţie. Dacă acest om s-ar gândi măcar o clipă la binele comunei şi nu la interesul propriu, şi-ar da seama cu uşurinţă că proiectele de hotărâre care se discută în Consiliul Local Fărcăşeşti sunt doar pentru oamenii din această comună. Conform legislaţiei în vigoare a României după arestarea lui Constantin Pîrvulescu, eu am preluat în mod absolut legal prerogativele de primar, iar un consilier local a trecut pe funcţia de viceprimar. Pot să vă spun că stau cu acest om în acelaşi birou, lăsând la o parte confortul, doar pentru ca împreună să rezolvăm problemele primăriei şi ale oamenilor din Fărcăşeşti.
RED.: Ce s-a făcut până acum la Fărcăşeşti şi ce urmează a se realiza?
S.B.: Eu nu mă uit în urmă la ce s-a făcut sau la ce nu s-a făcut. Eu privesc doar înainte pentru a realiza proiecte deosebit de importante. Împreună cu acei consilieri care doresc binele oamenilor din Fărcăşeşti am reuşit să aprobăm câteva hotărâri importante.
RED. : Care ar fi acestea?
S.B.: Printre aceste proiecte aş putea enumera asfaltări, dalări de şanţuri, construire de poduri şi podeţe în zonele inundate.
RED.: Vă rog să exemplificaţi mai în detaliu pentru fiecare proiect în parte.
S.B.: De acord cu dumneavoastră. Pentru a fi mai explicit pentru cititorii dumneavoastră vreau să dau exemplu ultima şedinţă de consiliu local ce a avut loc în data de 4 august 2011 în sala de şedinţe a Primăriei Fărcăşeşti. Îmi doresc ca această şedinţă ordinară a Consiliului Local şi cele 12 proiecte să demonstreze tuturor, mai ales acelor “Gică-contra” că la Fărcăşeşti se munceşte.
RED.: Care au fost mai exact cele 12 proiecte?
S.B.: Pe ordinea de zi s-au aflat următoarele proiecte de hotărâre: Proiect de hotărâre privind aderarea comunei Fărcăşeşti la Asociaţia Comunelor din România, Proiect de hotărâre privind construirea de vestiare pentru echipa de fotbal “Vulturii Fărcăşeşti”, Proiect de hotărâre privind deplasarea, cazarea şi masa pentru 7 zile a echipei de juniori a Asociaţiei Sportive “Vulturii Fărcăşeşti” în staţiunea Olăneşti şi asigurarea colectivă a jucătorilor pe durata competiţiei de fotbal 2011 – 2012, Proiect de hotărâre privind acordarea sumei de 500 lei pentru cuplurile de persoane care au împlinit 50 de ani de căsătorie, care nu au primit până în prezent şi acordarea unei mese festive, Proiect de hotărâre privind înfiinţarea “S.C. Gospodărie Locală Fărcăşeşti”, Proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate, proiect tehnic şi D.E. pentru reţeaua de alimentare cu apă din satele Peşteana de Jos, Valea cu Apă şi Fărcăşeşti, Proiect de hotărâre privind programul de activităţi şi premieri pentru zilele satului Broşteniţa din 9 septembrie 2011. Proiect de hotărâre privind împuternicirea domnului Mihai Vasile, consilier local cu atribuţii de viceprimar, ca negociator pentru lucrări individuale de punere în posesie cu teren agricol şi vegetaţie forestieră a persoanelor îndreptăţite cu topografii autorizaţi şi nu în ultimul rând, Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local cu suma de 120 mii lei.
RED.: Am văzut care sunt proiectele dumneavostră şi ale Consiliului Local Fărcăşeşti, comunicaţi-le totuşi cititorilor noştri ce s-a făcut concret în Fărcăşeşti de când dumneavoastră sunnteţi primar.
S.B.: S-au făcut mai multe lucruri, dat pe primul loc a fost tot timpul pentru mine binele oamenilor şi problemele acestora de zi cu zi. În urma inundaţiilor din satele Fărcăşeşti şi Fărcăşeşti-Moşneni, de la finele lunii iunie 2011, am fost nevoiţi “să rupem” suma de 4,5 miliarde lei de la eficientizarea iluminatului public şi să o folosim pentru betonarea şanţurilor şi podeţelor din gospodăriile aflate în zonele calamitate. În câteva zile vor începe lucrările de betonare pe uliţa Sultănoiu şi betonare şanţuri şi podeţe acces gospodării în satul Peşteana de Jos, zona uliţei Călugăreni, zona uliţei Aninoasa şi gospodărie Marcu Alexandru. S-au finalizat lucrările de reabilitare a dispensarului uman, s-au compartimentat cele două cabinete medicale după norme europene, deoarece sunt imobilele primăriei. Amintim faptul că în anul 2010 s-a reabilitat acoperişul acestei clădiri unde se află dispensarul uman, veterinar, sediul poliţiei şi farmacia, s-a realizat o toaletă publică modernă şi s-a construit o parcare betonată pentru cei care deservesc aceste spaţii. S-a realizat o copertină la Biserica de Lemn din Broşteniţa pentru ca cetăţenii să poată face parastasele de pomenire ale morţilor şi în afara bisericii. S-a desfăşurat procedura pentru plombări şi reparaţii drum comunal satele Roşia de Jiu şi Rogojelu, intrare din Rovinari în satul Roşia-Jiu. S-au făcut demersurile pentru reparaţii la uliţa Valea cu Apă şi Valea Călugăreni, urmând a se desemna oferta câştigătoare.
RED.: Până acum am discutat despre persoanele care nu vă lasă să vă faceţi treaba şi despre realizările din Fărcăşeşti. Nu pot însă să cred că în această localitate care face parte din România nu există probleme sau neajunsuri.
S.B.: Aveţi perfectă dreptate. În Fărcăşeşti există mai multe probleme, unele dintre ele datând şi de câteva decenii. Aş vreau ca nimeni să nu aibă impresia că eu sunt Dumnezeu şi pot să rezolv aceste probleme în 4 luni. Aş vrea totuşi să-i asigur pe cetăţenii comunei Fărcăşeşti că încerc şi fac tot posibilul ca măcar aceste dificultăţi să se diminueze.
RED.: Cu ce probleme vă confruntaţi?
S.B.: O problemă stringentă este lipsa unui topograf, dar vă asigur că aceasta se va rezolva după ce am făcut nenumărate drumuri la Petroşani şi unde, în cele din urmă, am reuşit să găsesc un specialist în topografie la un preţ rezonabil care se va deplasa la noi în comună ori de câte ori va fi nevoie. Vreau să precizez că acest specialist topo va fi plătit din bugetul local al primăriei şi nu din banii oamenilor care au probleme cu terenurile agricole sau cu cele forestiere. O altă problemă ar fi aceea că nu avem suficienţi specialişti în Primăria Fărcăşeşti, dar sper că şi această problemă se va rezolva prin dispoziţiile Consiliului Judeţean care vor avea loc în această toamnă privind angajarea de personal în domeniul bugetar.
RED.: Consideraţi că va fi greu să câştigaţi alegerile din primăvara lui 2012?
S.B.: Da, cu siguranţă acest lucru va fi greu, dar vreau să vă asigur că pe mine mă interesează mai puţin scaunul de primar şi mult mai mult binele oamenilor din Fărcăşeşti. Sunt convins că vor fi mulţi candidaţi la această funcţie de primar, şi vor fi mai mulţi aceia care îşi vor dori această funcţie doar pentru interesul propriu şi nu al comunităţii. Sunt şi mai convins de faptul că oamenii din Fărcăşeşti, care s-au dovedit a fi nişte oameni cerebrali vor pune ştampila de vot în dreptul acelei persoane care a pus umărul la dezvoltarea acestei regiuni miniere.
RED.: Domnule primar, vă mulţumesc pentru interviul acordat şi ţin să vă asigur că publicaţia GORJCOTIDIAN vă va invita ori de câte ori veţi avea noutăţi despre realizările şi problemele cu care se confruntă oamenii din această comună.
S.B.: Şi eu vă mulţumesc şi sper ca acele persoane care doresc răul comunei să se trezească o dată pentru totdeauna la realitate pentru ca împreună să realizăm ceva benefic pentru Fărcăşeşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu