SUPERLATIVELE GEOGRAFICE ALE AMERICII DE NORD (I)
- Denumirea continentului a fost dată după numele nevigatorului portughez Amerigo Vespucci, primul care a descris cu amănunte pământurile descoperite.
- Tehuantepec este cel mai lat istm (200 km lăţime minimă), despărţind Golful Mexic de Oceanul Pacific. Reprezintă limita sudică a continentului America de Nord.
- Fundy Bay este locul unde se înregistrează cea mai mare maree din lume, 16,30 m (pe ţărmul Peninsulei Noua Scoţie, Canada)
- Triunghiul Bermudelor este locul producerii unui enigmatic fenomen natural. În spaţiul marin, de formă triunghiulară, dintre Insula Bermude, Insula Puerto Rico şi Peninsula Florida acţionează forţe insolite, electromagnetice sau de altă natură. În cadrul expediţiei sale, în preajma Insulelor Bahamas Cristofor Columb a zărit o sferă de foc care a făcut înconjurul corabiei sale; în acelaşi moment busola s-a dereglat, acul ei făcând rotiri complete. În această regiune au dispărut inexplicabil numeroase vase, avioane militare şi comerciale. La 5 decembrie 1945, cinci bombardiere care decolaseră de la Fort Lauderdale pentru o misiune de antrenament au dispărut în plin zbor. Avionul trimis în ajutor au dispărut în zona în care bombardierele continuau să lanseze mesaje.
- Groenlanda este cea mai întinsă insulă de pe Glob (2166086 km², din care 410449 km² neacoperiţi de gheaţă) şi cel mai întins teritoriu dependent (parte a regatului Danemarcei, dar care este pe teritoriul Americii). Pe teritoriul Groenlandei se află cea mai mare rezervaţie naturală din lume. Din imensul spaţiu al insulei, rezervaţia ocupă întreaga regiune nordică şi nord-estică. Rezervaţia în care trăiesc numeroşi urşi albi, foci şi morse are o suprafaţă de aproximativ 650000 km².
- Baffin, Elesmere şi Victoria sunt trei insule foarte mari, aproape pustii şi acoperite de gheţari enormi, care se află în nordul Canadei. Sunt printre cele mai mari insule din lume: Baffin, 512000 km² (pe locul 5 pe Terra), Victoria 213800 km², Elesmere, 202700 km².
- Canalul Panama – cu o lungime de 82 km, este canalul cu cel mai lung sistem de ecluze şi cel mai adânc din lume (12,5 m). Acesta uneşte Oceanul Atlantic (Marea Caraibilor) cu Oceanul Pacific, scurtând distanţele dintre est şi vest cu cel puţin 12875 km. Lucrările au fost începute de Franţa, de cel care realizase canalul Suez (Lesseps) şi continuate de SUA, fiind finalizate în anul 1914.
- Saint-Laurent, situat la graniţa SUA-Canada este cel mai lung canal: 293 km; a fost inaugurat în 1959.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu