sâmbătă, 25 februarie 2012

CURIOZITĂŢI DESPRE TERRA

- Anzii constituie cel mai lung sistem muntos de pe Terra; se desfăşoară în vestul Americii de Sud, paralel cu coasta Pacificului, de la ţărmul Mării Caraibilor până la Capul Horn, pe 7600 km.

- Drake este cea mai largă strâmtoare maritimă (1140 km). Strâmtoarea Drake separă insula chiliană Diego Ramirez (din apropierea Ţării de Foc) de insula Shetland de Sud şi uneşte Oceanul Pacific cu Oceanul Atlantic.

- Aconcagua – cel mai înalt vulcan stins (6959 m), situat în Munţii Anzii de Sud, la graniţa dintre Argentina şi Chile este totodată cel mai înalt vârf de pe cele două continente americane.

- Llillaillaco este cel mai înalt vulcan latent (6723 m), în Anzi, la graniţa dintre Chile şi Argentina. Conul său este acoperit de zăpadă.

- Chimborazo este cel mai înalt munte de pe Terra, măsurat de la centrul planetei noastre. Deşi altitudinea sa maximă este de numai 6237 m, cu aproape 2600 m mai mică decât a celui mai înalt vârf de pe Terra (Chomolungma 8850 m), vârful său se află cu 2150 m mai departe faţă de centrul pământului decât cel al Chomolungmei. Explicaţia constă în faptul că planeta nu are o formă sferică, ci este puţin turtită la poli (diferenţa dintre raza ecuatorială şi cea polară este cca 22 km). Ca urmare, vârful Chimborazo, aflat în imediata apropiere a ecuatorului (la numai 158 km) şi având o înălţime suficient de mare (peste 6000 m), depăşeşte vârful Chomolungma, care se află situat la 27° lat. N – zonă în care raza Pământului este cu aporape 4 km mai mică decât la ecuator.

- Antofalla este cel mai înalt vulcan activ, 6370 m, situat în munţii Anzi, în partea de est a Platoului Puna de Atacama, pe teritoriul Angentinei.

- În apropierea oraşului Veracruz se află un vulcan în al cărui crater s-a descoperit o adevărată minune a naturii: un lac de mercur.

- Atacama este cunoscut drept cel mai arid loc de pe Terra, cu aspect extraterestru. Există vaste regiuni aride, în care nu a plouat niciodată, cel puţin nu de când oamenii se ocupă cu înregistrarea precipitaţiilor. Nu există niciun fir de iarbă sau vreo tulpină de cactus, nicio şopârlă, niciun ţânţar, însă sunt rămăşiţele a tot ceea ce a trăit cândva. Fără umiditate nimic nu putrezeşte. În prezent, în Atacama trăiesc peste un milion de oameni în oraşele de pe coastă, în aşezările miniere, în satele de pescari şi în orăşele-oază. Aici, într-un loc unde aerul e perfect curat şi uscat, în absenţa poluării industriale şi a luminilor oraşelor, un consorţiu de state europene a construit cel mai mare şi probabil cel mai avansat observator optic din lume – The Very Large Telescope – într-un loc cu peste 300 de nopţi înstelate pe an, pe un vârf la 2635 m altitudine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu