SUPERLATIVELE GEOGRAFICE ALE AMERICII DE NORD (VI)
- Şoseaua Panamericană este cea mai lungă cale rutieră din lume (15000 km) ce străbate cele două continente americane, pe latura vestică, spre Oceanul Pacific; are trei sectoare: Alaska Highwaz (Fairbanks – Seattle), autostrada pacifică (Seattle – Tucson); Carretera Panamericana, care străbate Mexicul, ţările din America Centrală şi de Sud (până la Puerto Montt, în Chile).
- Landscape Arch este cel mai lung pod natural (88 m), situat în sud-estul statului Utah (SUA). Înălţimea maximă este de 32 m, iar lăţimea minimă este de 1,82 m. Din 1958 nu s-a mai permis accesul pe pod, spre a-l feri de degradare.
- Golden Gate, simbolul oraşului San Francisco, este unul dintre cele mai lungi poduri suspendate ale lumii: 2,7 km în lungime. Mai bine de 20 de ani a deţinut recordul celei mai mari deschideri suspendate din lume: circa 1280 m între turnurile înalte de 227 m, susţinute de cabluri de 91 cm în diametru; a fost dat în folosinţă în 1937.
- Un record mondial în domeniul podurilor îl deţine şi Royal George Bridge care are cea mai mare înălţime faţă de nivelul de bază: 321 m deasupra oglinzii apei. El a fost construit în 1929 peste Marele Canion creat de râul Arkansas, afluent al fluviului Mississippi, la ieşirea din Munţii Stâncoşi, în statul Colorado, SUA. Are o lungime de numai 268 m, cu 53 m mai mică decât înălţimea.
- Barajul Hoover timp de 22 de ani a fost cel mai înalt baraj din lume (are o înălţime de 221 m). Construcţia lui a început în 1931 pe fluviul Colorado (SUA), în cea mai uscată regiune, cu clima cea mai toridă din Statele Unite. Prin realizarea barajului s-a asigurat apă pentru milioane de oameni, pentru irigarea terenurilor agricole din Nevada şi Arizona, dar şi pentru producerea energiei electrice. Barajul are o lungime de 179 m.
- Catskill Mountain este cel mai mare tunel. Situat în NE Statelor Unite, tunelul are un diametru de 4,1 m şi contribuie la alimentarea cu apă a metropolei new-yorkeze. Construcţia acestei uriaşe conducte s-a desfăşurat între anii 1937 şi 1944.
- După lungimea totală a podului, Pontchartrain este cea mai lungă construcţie de acest fel din lume, care traversează laguna cu acelaşi nume pe o distanţă de 38422 m, unind localităţile Lewisburg şi Metairie din sudul statului Louisiana, SUA. Pe o distanţă de 8 km din parcursul acestui pod, pământul nu se vede deloc. Construirea podului, din elemente prefabricate, a durat 14 luni şi 12 zile, darea în folosinţă având loc la 12 martie 1969.
- Chesapeake Bay este cel mai lung complex pod-tunel (28,4 km), situat în SUA (statul Virginia). Construit timp de 43 de luni (1958-1964) şi deschis traficului auto la 15 aprilie 1964, complexul face legătura, peste golful Chesapeake, între oraşul Norfolk şi Cape Charles (peninsula Delmarva) şi este format dintr-o alternanţă de poduri şi tunele.
- Albert Point este cel mai nordic punct locuit permanent. Staţiune meteorologică şi de retransmisie radio, Albert Point a fost înfiinţată în anul 1950, pe ţărmul de NE al insulei Ellesmere (zona Deumb Bell Bay) din arhipelagul arctic canadian, la 82°31’ lat. N şi 62°05’ long. V.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu