SPAŢIUL GEOGRAFIC AL ASIEI FABULOASE (VII)
- Marele zid chinezesc este cea mai grandioasă construcţie umană şi singura care se vede de pe lună; construit în mileniul III î.Hr. şi reconstruit în timpul dinastiei Ming (1362 – 1644) are o lăţime de 5-8 m în partea superioară, este înalt de 5-10 m şi se desfăşoară pe circa 6700 km din centrul ţării pănă la ocean.
- Terenurile în terase de la Longji sunt cele mai mari ca suprafaţă din lume. Regiunea Longji se află în sudul Chinei şi ocupă o suprafaţă de 66 km², din care 20 km² sunt acoperiţi de terenuri în terase ce se află la altitudini cuprinse între 300 m şi 1100 m, pe pante între 26-35°. Amenajarea teraselor a început în ultima perioadă a dinastiei Yuan şi s-a terminat în prima perioadă a dinastiei Ming, deci cu peste 650 de ani în urmă. Uimitor este faptul că deşi nu existau atunci nivele, terenurile au fost atât de ingenios amenajate, încât sunt exploatate şi azi ca orezării productive.
- Grotele Mogao de la Dunhuang şi cele de la Londmen din China, pe paralela nordică de 30°, din regiunea muntoasă Huashan, sunt construcţii unice în lume. Săparea celor 36 de grote datează de acum 1700 de ani. Primul mister: la săparea grotelor corpul muntelui a fost golit aproape complet. Unde au fost trimise pietrele scoase atunci? Ce tehnologii au fost folosite pentru a săpa grote aşa de mari? De ce în consemnările istorice locale şi în legendele populare nu s-a vorbit nimic despre acestea? Cea mai mare dintre grote se află la o adâncime de 170 m, are 112000 m² şi o intrare nu prea largă. La capătul unui pasaj lung de 20 m, apare o sală subterană cu 26 de coloane cu o circumferinţă de peste 10m. În grotă se găsesc camere, paturi, poduri şi chiar pavilioane sculptate din piatră.
- Palatul Taj Mahal (1632 – 1654) – uimitorul monument funerar pe care un împărat l-a dedicat memoriei iubitei sale soţii, Mumtaz Mahal (Aleasa Palatului), se află situat în oraşul Agor (vechea capitală a Indiei), la 200 km de Delhi.
- Turnurile gemene Petronas din Kuala Lumpur (Malaysia) au fost inaugurate în 1996; cu o înălţime de 451,9 m, aceste turnuri au devenit cele mai înailte clădiri din lume, întrecând turnul Sears din Chicago (SUA), de 443 m. Cele două turnuri circulare au 88 de etaje şi comunică între ele printr-o “punte cerească”, aşezată la 170 m deasupra solului.
- Statuia lui Buddha din Chongqing (China) este cea mai mare din lume: 71 m înălţime, 29 m lăţime; a fost construită în 90 de ani pe malul Lacului Minjiang, şi servea ca far.
- În oraşul Xian, situat la 100 km sud-vest de Beijing, în 1974 a avut loc o tulburătoare descoperire arheologică: 8000 de figuri de teracotă, reprezentând o armată în mărime naturală; oastea din teracotă a fost găsită îngropată în apropierea mormântului lui Qin Shihuangdi, primul împărat al Chinei şi ctitorul Marelui Zid Chinezesc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu