duminică, 24 iulie 2011

STĂNEŞTI - "O LOCALITATE CA O STAŢIUNE"

În judeţul Gorj există o localitate - Comuna Stăneşti care poate candida cu uşurinţă la statutul de STAŢIUNE. Pe lângă frumuseţile locului, sătenii din Stăneşti au avut parte şi de o conducere ca la carte. Primarul Pârvulescu şi echipa primăriei au avut grija ca bogăţiile naturale cu care a fost hărăzit Stăneştiul să nu se piardă, ci dimpotrivă să se pastreze şi mai mult de atât să se dezvolte infrastrucura, reţeaua de apă şi multe altele.

 
Comuna Staneşti este una dintre localitătile Gorjului în care minunatele frumuseţi naturale, îmbinate într-o perfectă armonie cu ospitalitatea locuitorilor, te îndeamnă să o străbaţi şi să-i cunoşti inepuizabilele comori. Nu întâmplător, marele cărturar gorjean, Alexandru Ştefulescu aprecia că:,,aceste locuri inspiră bucurii senine şi dor de viaţă în inima omului,,
Cadrul natural oferă condiţii prielnice dezvoltării omului pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri, înfrăţirea sa cu natura dăinunind şi acumulând noi valenţe de-a lungul secolelor, edificiul permanenţei rezistând tuturor vicisitudinilor istoriei, ca pe întreg spaţiul românesc. Urme materiale, a acestor perioade sunt deja cunoscute în perimetrul localitătilor Bârseşti, Ursaţi din bazinul Suşitei-Verzi. Extinderea în viitor a cercetărilor spre cursul superior al Şusiţei Verzi, vor duce cu siguranţă la îmbogăţirea registrului aşezărilor cu datare în secolul al XIV-lea, când în documentaţiile istorice apar primele menţiuni cu privire la sate. Din aşezarile comunei Stăneşti, satul Valari este cel mai vechi, prima confirmare scrisă a existenţei sale aparţinand secolului al XV-lea, o găsim într-un hrisov din 8 ianuarie 1840 prin care Basarab cel Tânăr întăreşte boierului Avram Ticuci şi fraţilor săi stăpânirea peste mai multe sate printre care şi Valari.


Şi pentru ca toate aceste splendori şi tradiţii să nu se piardă, primarul Pârvulescu a facut tot posibilul pentru ca tradiţia şi modernismul să se îmbine perfect la Stăneşti. S-au asfaltat şi s-au modernizat drumurile, s-a introdus apă potabilă, s-au reabilitat unitătile de învăţământ, s-a construit un teren de fotbal cu nocturnă, s-a dotat ansamblul folcloric cu instrumente muzicale şi costume populare noi, s-au achizitionat echipamente I.T. şi s-au renovat bisericile. Primarul a respectat cu stricteţe datinile locale şi în fiecare an de FLORII se serbează cramul satului. Bineinţeles că investiţiile nu se vor opri aici la Stăneşti si vor continua pentru ca localnicii şi turiştii să simtă cu adevărat că păşesc pe urmele marilor voievozi romani care au sfinţit aceste locuri. Probabil va întrebaţi, după ce aţi parcurs acest material de ce alte localităţi sunt denumite staţiuni cu toate că nu au condiţiile adecvate pentru aşa ceva, şi comuna Stăneşti nu ? Probabil aşa trebuie să fie, dar fiţi siguri de un lucru, stimaţi cititori : Nu veţi regreta nici o clipă, dacă veţi trece prin COMUNA STĂNEŞTI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu