Dupa intelesul popular, nedeiele reprezinta
varfuri goale, fara paduri, acoperite cu pasuni intinse de ierburi si muschi- Acolo sus pe nedei in mod traditional se facea schimbul de marfuri intre locuitorii din diferite provincii, astfel de intalniri, târguri, fiind manifestari pastorale cu date precise de desfasurare, legate de regula de sarbatori religioase.
Timp de 1 saptamana, mii de vizitatori sunt asteptati la targul de la Polovragi, organizat in fiecare an de Sfantul Ilie.
Nedeia de la Polovragi dateaza inca din secolul XVII-lea când se organiza aici un balci unde negustorii aduceau clopote, sei de piele, cutie de sindrila, hamuri, desagi, franghii, incaltaminte, si alte obiecte gospodaresti.
Nedeia reprezinta totodata o ocazie de intalnire pentru ciobanii din Gorj, Valcea, Alba si Sibiu, pentru a face schimb de marfuri, de a purta discutii despre traiul de la munte si probleme curente ale vietii de cioban.
Targul de la Polovragi tine o saptamana si se incheie de fiecare data pe 20 iulie de Sfantul Ilie cu o parada a portului, cantecului si dansului popular insotite de o parada a cailor.
Catalin Badescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu