joi, 4 iulie 2019

BAIA DE FIER, LOCALITATE TURISTICA DE INTERES LOCAL

Baia de Fier este o comuna in judetul Gorj, intinsa pe albia raului Galbenu. Hotarul de rasarit, il formeaza raul Oltet. La apus, Paraul Botota separa administrativ comuna Baia de Fier de comuna Bumbesti-Pitic. La nord, culmea calcaroasa, cu stancile terminate spre soare, apartinand Muntilor Paran
g, formeaza un hotar natural. Baia de Fier se afla la o distanta de 49 km de municipiul TG-JIU si are in componenta sa doua sate- Baia de Fier si Cernadia.
La Baia de Fier a functionat singura mina de grafit de pe teritoriul Romaniei, din pacate inchisa in 1996.
Pana in acel an, existau 2500 de locuri de munca, in trei schimburi, la mina de grafit si la fabricile de cherestea.
In prezent Baia de Fier numara aproximativ 4000 de locuitori.
Primaria este condusa de Dumitru Turbaceanu, care a tinut sa faca unele precizari despre investitiile facute, dar si despre unele proiecte de viitor.
PRIMAR DUMITRU TURBACEANU- Una dintre cele mai mari probleme aici, la noi, a fost problema apei. Baia de Fier, fiind dispusa geografic in zona de deal, necesita amplasarea mai multor bazine de apa.
De exemplu, este in derulare un proiect pentru constructia unei statii de clorinare, pentru ca la ora actuala nu dam la populatie apa potabila, cu toate ca vine din izvor, de la munte, este buna, dar dupa norme trebuie sa fie clorinata.
Sunt deja la cel de-al treilea proiect de apa, cel din urma avand si canalizarea integrata.
Un alt proiect finalizat este Caminul Cultural din Baia de Fier si in prezent se afla in licitatie, pentru reabilitare si dotare, caminul Cultural din satul Cernadie. Pentru acestea am accesat fonduri europene.
In ceea ce priveste drumurile, in fiecare an am asfaltat cate ceva. Acum in executie avem asfaltarea a trei drumuri.
Proiectul cel mai mare este cel cu apa, la fel cel cu asfaltarea, iar in 2017, am reusit sa facem localitatea Baia de Fier localitate turistica de interes local. Am facut acest lucru pentru a atrage fonduri europene. Avem un proiect care a trecut de prima faza de evaluare si care include - piste de biciclete, alei pietonale, un amfiteatru in zona Pesterii Muierii, un parc dendrologic, un patioar, este un proiect foarte complex, de aproape  cinci milioane de euro.


A consemnat Catalin Badescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu